23 Temmuz 2007 Pazartesi

İklim değişikliği afet kapsamında

İklim değişikliği afet kapsamında



Afet İşleri Genel Müdürlüğü, iklim değişimlerinden kaynaklanan meteorolojik afetleri, kanunlaştırmak için bir eylem planı hazırlanıyor

İKLİM değişimlerinden kaynaklanan meteorolojik afetlerin, Afet Kanunu kapsamına alınması için çalışma yürütülüyor. Afet İşleri Genel Müdürlüğü, konuya ilişkin mevzuatı güncellemek ve eylem planı oluşturmak amacıyla "İklim Değişimi Komisyonu" oluşturdu. Mevcut Afet Kanununda Türkiye’deki afetler, "deprem, yangın, su baskını, yer kayması, kaya düşmesi, çığ ve benzeri afetler" şeklinde tanımlanıyor. Yürütülen çalışma ile kapsama iklim değişimlerinden kaynaklanan meteorolojik afetler ve diğer afetlerin de alınması amaçlanıyor.

RİSK HARİTALARI ÇIKACAK

Bu çerçevede Genel Müdürlüğün çalışmaları bir temele oturtulacak. Çalışma yöntemleri belirlenecek, mevzuat taraması yapılarak, kapasite geliştirilecek ve uygulamaya geçilecek. Söz konusu afetler ile ilgili risk haritaları çıkarmayı planlayan Afet İşleri Genel Müdürlüğü, iklim değişikliğinde adaptasyon sürecine ilişkin erken uyarı sistemleri, uygun katı atık alanlarının tespitini belirleyecek. Afet oluşmadan önce yapılacaklar, her bölge ve afet türü için tespit edilerek afet öncesi çalışmalar ve zarar azaltma çalışmalarına hız verilecek.

HEM SEL HEM KURAKLIK

AFEM Müdürü Nehir Varol "iklim değişimi, sonuçlarına bakıldığında bir afettir. Daha şimdiden normalin üzerinde ölümler bu nedenle görülmeye başlamıştır. 2003 yılı yazında Avrupa’da 35 bin 118 kişi sıcak hava dalgasından hayatını kaybetmiştir"

SENARYODA ÖNE ÇIKANLAR

İklim değişimlerinin yol açabileceği tabloya ilişkin Türkiye’de hazırlanan bir senaryo bulunmadığını, ancak Intergovermental Panel On Climate Change’in (IPCC) dünya ölçeğinde bir çalışması olduğunu belirten Varol’a göre, IPCC’nin Türkiye senaryosunda öne çıkan bazı noktalar şöyle:

Türkiye’de yıllık ortalama sıcaklıklar 2,5-4 derece arası artacak.

Ege ve Doğu Anadolu’daki artış 4 dereceyi bulacak.

Türkiye’nin güneyi ciddi kuraklık tehdidiyle karşı karşıya olacak.

Ege, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu’yu kapsayan bölgelerde kış yağışları yüzde 20-50 arası azalacak.

Kuzey bölgelerde sel riski artacak.

Senaryoda, ayrıca küresel ısınma ile Türkiye’de artması beklenen afetler "kuraklık", "seller (şiddetli yağmur ve yıldırımlar)", "deniz su seviye yükselmeleri", "heyelanlar", "kıyı selleri ve fırtına kabarmaları" şeklinde sıralandı.

Küresel Isınmaya dikkati çekmek için pedal çevirecekler

Küresel Isınmaya dikkati çekmek için pedal çevirecekler

A.A

Küresel ısınmaya dikkati çekmek isteyen Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi öğrencisi 2 genç, bisikletin ulaşım aracı olarak yaygın kullanılması için çok uzun mesafelerin kısa sürelerde kat edilebileceğini göstermek amacıyla 36 günde Avrupa'yı bir uçtan bir uca pedal çevirerek geçecek.


Küresel ısınma ve iklim değişikliğine dikkati çekmek isteyen AÜ Tıp Fakültesi öğrencisi Berke Özkan ve Mani Habibi, bisikletle Avrupa turuna çıkacak. Öğrenciler, “Akdeniz Üniversitesi Gençleri Avrupa'yı Pedallıyor Bisiklet Turu” adını verdikleri turla çok uzun mesafelerin bisikletle kısa sürelerde kat edilebileceğini göstermeyi hedefliyor.

Gençlerden Mani Habibi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, öğrencilerin küresel ısınma konusundaki hassasiyetlerini gündeme taşımak istediklerini söyledi. Küresel ısınmanın giderek daha tehlikeli boyutlara ulaştığını ileri süren Habibi, “İklim değişikliğine dikkati çekip, Akdeniz Üniversitesi öğrencilerinin bu konuya duyarlılığını göstereceğiz” dedi.

Bisikletin Avrupa'da yaygın olarak kullanıldığını dile getiren Habibi, “Dünyanın en pahalı yakıtını kullanan Türkiye'de bisikletin ulaşım aracı olarak yaygınlaşması gerektiğini düşünüyoruz. Turumuzda bisikletle çok uzun mesafelerin kısa sürelerde kat edilebileceğini göstereceğiz” diye konuştu.
Berke Özkan da, tur boyunca Türkiye'yi ve Türk kültürünü Avrupa'ya tanıtacaklarını söyledi. Bu yıl 25. kuruluş yıldönümünü kutlayan Akdeniz Üniversitesinin katkısıyla turu gerçekleştirdiklerini ifade eden Özkan, “Avrupalı öğrencilerin yapacağı benzer turlar için Akdeniz Üniversitesini vazgeçilmez bir istasyon haline getireceğiz” dedi.

Avrupa'yı 36 günde yaklaşık 2 bin 700 kilometre pedal çevirerek bir uçtan diğerine geçeceklerini belirten Özkan, tur boyunca konaklayacakları şehirlerdeki üniversitelilerle biraraya geleceklerini sözlerine ekledi.

Keşan İpsala sınır kapısında 26 Temmuzda başlayacak bisiklet turu kapsamında Habibi ve Özkan, Yunanistan'ın Dedeağaç, İskeçe, Drama, Serrai, Makedonya'nın Strumica, Üsküp, Kosova'nın Piriştina, Kosova'nın kuzeyindeki Mitroviça, Sırbistan-Karadağ'ın Podgorica, Hırvatistan'ın Dubrovnik, Opuzen, Split, Zlatar ve Zagreb, Macaristan'ın Nagykanizsa, Siofok, Budapeşte, Gyor, Slovakya'nın Bratislava, Avusturya'nın Viyana, Jihlava ile Çek Cumhuriyetinin Prag kentlerine gidecekler.
Gençler, 1 Eylülde Antalya'ya dönecekler.

Hürriyet